Crédit photo : Franck Vander Eeckt

Ik ben marie ! 

Ik ging zero waste toen mijn zoon werd geboren. Toen ik tijdens mijn zwangerschapsverlof de kruidenierswinkel in mijn dorp bezocht, werd ik verleid door de waarden van zero waste: transparante, eerlijke, biologische producten voor het grootste deel, met een sterke lokale betrokkenheid en een diepe reflectie over wat het beste is voor onze planeet, onze gezondheid, ons bord.

Met zwangerschapsverlof heb je nog tijd om je kringlooppotten klaar te maken, al je maaltijden van rauwe ingrediënten te koken, de etiketten eraf te schrapen en je plantaardige melk te mixen. Maar toen ik me voorstelde om zero waste over te brengen naar een gezin waar beide ouders fulltime werken, en ook het huiswerk van meerdere kinderen, muziektheorie en karatelessen moeten regelen... Mama rolt rond op de gemorste kikkererwten en pataat!

Dus hoe maak je zero waste eenvoudig en voor iedereen toegankelijk? Hoe superheld blijven zonder terrein te verliezen?

Ik stelde me toen een systeem voor van herbruikbare verpakkingen die gedeeld werden door mijn kruidenier, mijn kaasmaker, mijn chocolatier en zelfs het restaurant aan het einde van de straat. Een toegeeflijk systeem voor klanten die geen tijd hebben gehad om hun potjes klaar te maken!


Fotocredit : Franck Vander Eeckt