Crédit photo : Franck Vander Eeckt

Ik ben marie ! 

Ik ging zero waste toen mijn zoon werd geboren. Toen ik tijdens mijn zwangerschapsverlof de supermarkt in mijn dorp bezocht, werd ik verleid door de waarden van zero waste: transparante, eerlijke, biologische producten voor het grootste deel, met een sterke lokale betrokkenheid en een diepe reflectie over wat het beste is voor onze planeet, onze gezondheid, ons bord.

Met zwangerschapsverlof heb je nog tijd om je kringlooppotten klaar te maken, al je maaltijden van rauwe ingrediënten te koken, de etiketten eraf te schrapen en je plantaardige melk te mengen. Maar toen ik me voorstelde om zero waste over te brengen naar een gezin waar beide ouders fulltime werken, en ook het huiswerk van meerdere kinderen moeten regelen, muziektheorie en karatelessen... Mam rolt rond op de erwten ondersteboven kuikens en badaboum!

Dus hoe maak je zero waste eenvoudig en voor iedereen toegankelijk? Hoe superhelden te blijven zonder terrein te verliezen?

Ik stelde me toen een systeem voor van herbruikbare containers die gedeeld werden door mijn kruidenier, mijn kaasmaker, mijn chocolatier en zelfs het restaurant aan het einde van de straat. Een toegeeflijk systeem voor klanten die geen tijd hebben gehad om hun containers klaar te maken!


Fotocredit : Franck Vander Eeckt