​Hoe werkt l'Empoteuse​

Een atypisch financieel model

De uitdaging: een werkwijze vinden waarmee de verpakkingen op elk niveau uitgedeeld en afgewassen kunnen worden, zonder dat dit een financiële last vormt in vergelijking met wegwerpverpakkingen.

Dit model moet uiteraard ook duurzaam zijn voor L'Empoteuse zelf, zodat zij door de jaren heen een continuïteit van haar dienstverlening kan garanderen.


En toch draait het!

Dit circulaire model bewijst zichzelf sinds 2020: door de prijs duidelijk te delen en de verschillende porties te vermelden, kunnen we een circulariteit en een economisch voordeel voor alle gebruikers van het systeem garanderen.

Het statiegeld komt overeen met de nettowaarde van het materiaal. Het heeft geen marge, het wordt gewoon afgerond naar de dichtstbijzijnde volle prijs. 

Alle gebruikers van het systeem verbinden zich ertoe dit bedrag te respecteren.

BTW : 0%

De dienstverleningskost dekt alle bedrijfskosten van l'Empoteuse en de logistiek van het voorbereiden van bestellingen (nieuw of gewassen). 

Deze kost wordt 1 keer per potje door de klant (restaurant, producent, handel) betaalt en wordt met het aantal gebruiken van het potje afgeschreven.

Al snel wordt het goedkoper dan wegwerp!

BTW : 21%


De verzendkosten worden tegen kostprijs berekend. 

Leeggoed afhaalkosten (in winkels, bij distributeurs, enz.) zijn inbegrepen in dienstverleningskost.

BTW : 21%

Werkwijze in netwerk

Basiswerkwijze: l'Empoteuse geeft verpakkingen aan professionals door hen te factureren voor het statiegeld, de dienstverleningskost en het transport. 

Er circuleert statiegeld, soms met tussenpersonen (producenten > groothandels > handels). 

Het statiegeld, voor iedereen gelijk, wordt gefactureerd telkens wanneer de verpakking van eigenaar wisselt.

Het statiegeld moet daarom niet als een kost worden beschouwd, maar als een financiële stroom: of het nu wordt verkocht, geruild of teruggegeven, het geïnvesteerde bedrag wordt vroeg of laat terugverdiend.


Casestudy: restaurant

De horeca vertegenwoordigt een groot deel van de klantenkring van L'Empoteuse, en niet zonder reden: het systeem past zich bijzonder goed aan keukens aan die gemakkelijk kunnen afwassen.

Daarnaast zijn herbruikbare verpakkingen al snel goedkoper dan wegwerpmaterial. 



Casestudy: voedsel- producent/verwerker

Een kleine ambachtelijke producent kan heel goed beslissen om herbruikbare verpakkingen te gebruiken en zelf schoon te maken.

Het gamma van l'Empoteuse (behandeld glas en borosilicaat) is zeer selectief en meer geschikt voor cateraars en kleine ambachtslieden. Voor grote volumes vindt u in de daarvoor voorziene gamma's zeer scherpe prijzen:

Industrieel glasgamma Kunststof gamma


Casestudy: kruideniers- of afvalvrije winkel

Potten, katoenen zakken en kaas plateaus van l'Empoteuse worden vaak gebruikt door bulkwinkels, zonder echter de hergebruikte verpakkingen te vervangen. Inderdaad, deze potten die gered zijn van de glasbol, blijven in alle gevallen de voorkeursverpakking. 

Retourverpakkingen maken het gemakkelijker om in bulk te verkopen wanneer de klant niet genoeg potten heeft meegenomen. Met een statiegeldpot, -zak of -schaal kan de kruidenier ook:

- vooraf potten met stroperige producten voorbereiden waarvan de service in de winkel een zorg is voor hygiëne, vloeibaarheid of afval;

- assortimenten van kleine lekkernijen voorbereiden;

- de snelle verkoop van de resten in een bijna lege silo faciliteren door een paar potten klaar te hebben staan;

- geschenken voorbereiden die vervolgens de terugkeer naar bulk zullen aanmoedigen.

Alle potten zijn getarreerd (+ MicroConcept-compatibele barcode).

Wat de prijs betreft, is het gebruikelijk dat de handelaar naast de verpakking € 1,- dienstverleningskost (bevoorradingskosten) in rekening brengt. Hierdoor kan hij zijn eerste aankoop afschrijven en een marge maken bij hergebruik.


En hoe is l'Empoteuse rendabel ?

Het is erg aardig van u om u zorgen te maken!

Door de prijs in drie delen te verdelen, zoals hierboven uitgelegd, garandeer ik de winstgevendheid van het systeem met grote nauwkeurigheid.

Het leeggoed, in geval van retournering, komt naar mij toe tegen dezelfde prijs als een nieuwe verpakking, dus er is geen onevenwicht als de retourpercentages erg hoog of erg laag zijn.

De meeste van mijn klanten maken hun verpakking zelf schoon, wat betekent dat ik ze niets in rekening breng nadat de dienst is verkocht. Het is geen functionele economie: hoe meer de verpakking circuleert, hoe minder het hen kost.

Het bedrag van de dienstverleningskost dekt mijn operationele kosten (vast en variabel). Het kan gedeeltelijk afnemen naarmate het systeem uitbreidt.

Waarom geen vrij formaat van leeggoed bij elke producent?

Voordelen

Vrij formaat

Iedereen kan opvallen met een esthetische verpakking in hun imago.

Vrije prijs

Denk je te weten welk bedrag ideaal is voor het statiegeld? Het is jouw keuze.

Zelf schoonmaken

Uw leeggoed kan alleen terugkeren naar u, u bent zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken.

Bulkaankoop

U koopt uw ​​verpakkingen bij een fabriek of bij een groothandel, tegen de wegwerpmarktprijs.

Nadelen

Identificatie van het leeggoed

De eindconsument herkent het leeggoed niet per se: reken op een retourpercentage van 10-30%.

Systeem complexiteit

Elke producent die bedrijven zijn eigen formaat van leeggoed oplegt, bemoeilijkt hergebruik.

Retour logistiek

Elk formaat van leeggoed moet een aparte retourstroom hebben.

En circulariteit?

Als u zeer goedkope verpakkingen koopt en ze tegen een hoog statiegeld worden doorgegeven, bent u dan bereid om een ​​hergebruiksysteem op te zetten dat u meer kost dan het kopen van nieuwe palleten?


Wilt u meer duidelijkheid over uw project?

Of u er nu voor kiest om met mijn gamma, het uwe of een ander te werken, aarzel niet om contact met mij op te nemen om een ​​efficiënt en circulair project te voltooien dat de kern van uw activiteit niet belemmert.

Bellen of schrijven we elkaar?