Marie Jemine, Oprichter van l'Empoteuse

Marie tenant un plateau de fromage

​Ik ging zero waste toen mijn zoon werd geboren. Toen ik tijdens mijn zwangerschapsverlof de kruidenierswinkel in mijn dorp bezocht, werd ik verleid door de waarden van zero waste: transparante, eerlijke, biologische producten voor het grootste deel, met een sterke lokale betrokkenheid en een diepe reflectie over wat het beste is voor onze planeet, onze gezondheid, ons bord. 

Met zwangerschapsverlof heb je nog tijd om je kringlooppotten klaar te maken, al je maaltijden van rauwe ingrediënten te koken, de etiketten eraf te schrapen en je plantaardige melk te mixen. Maar toen ik me voorstelde om zero waste over te brengen naar een gezin waar beide ouders fulltime werken, en ook het huiswerk van meerdere kinderen, muziektheorie en karatelessen moeten regelen... Mama rolt rond op de gemorste kikkererwten en pataat!

Dus hoe maak je zero waste eenvoudig en voor iedereen toegankelijk? Hoe superheld blijven zonder terrein te verliezen? 

Ik stelde me toen een systeem voor van herbruikbare verpakkingen die gedeeld werden door mijn kruidenier, mijn kaasmaker, mijn chocolatier en zelfs het restaurant aan het einde van de straat. Een toegeeflijk systeem voor klanten die geen tijd hebben gehad om hun potjes klaar te maken!

Marie Nihoul

Marie vertegenwoordigt L'Empoteuse op Vlaams grondgebied, onder meer in het kader van de Green Deal Anders Verpakt. Je zult haar daar zeker tegenkomen. 

IGG Solutions

Bernard is de orderpicker van l'Empoteuse. 

Hij verwelkomt u op afspraak in het Mont-Saint-Guibert-magazijn voor het afhalen van bestellingen. 

JohnCo Trans

Tijdens de leveringen kom je Jonathan tegen die waar mogelijk de palleten van l'Empoteuse integreert in zijn logistieke rondes. 

De medeplichten van l'Empoteuse

Bring Back Packaging

L'Empoteuse werkt samen met Bring Back, een leeggoed-operator die in Luik een industriële wasstraat heeft geïnstalleerd die sinds 2022 operationeel is en in staat is om 10 miljoen flessen per jaar te reinigen.  

Door samen te werken verbinden we ons ertoe om producenten, distributeurs en consumenten een uniform, identificeerbaar en gemakkelijk te adopteren systeem aan te bieden.

Flax & Stitch

Voor alle textielverpakkingen maar ook om professionele wasbare kapjes en diepvrieszakjes aan te bieden, heeft l'Empoteuse ervoor gekozen om samen te werken met Flax & Stitch. Het is een Belgische ontwerper die al een lange ervaring heeft met zero waste voedsel textiel. De stof is  geschikt voor herhaald voedselcontact.

Bedankt

- aan Cécile Raze voor de tekeningen die mijn website en mijn communicatiemiddelen verfraaien;

- aan Frank Vander Eeckt, de fotograaf die de ziel van mijn schalen vastlegde;

- aan Thècle Dubuis, die hen goede dingen kookte voor de foto's;

- aan Élodie Bouscarat voor de urenlange discussie rond onze projecten.

De projecten van l'Empoteuse floreren met de (directe of indirecte) steun van